- Svar: "Jag vill gå ned i vikt."

Anonym om - Hip Thrust/rumplyft
Hej, kan inte du skriva lite tips för att gå ner i vikt? Är överviktig just nu och skulle behöva gå ner ca 20 kilo. Jätte tacksam för svar!
Hejsan! 
Jodå, det ska jag försöka få fram, lite svårt är det eftersom att jag bytte metod (haha, kan man säga så?) under tidens gång.
Egentligen kommer allt alla "tips" ha samma "mål" det kommer att vara att förbränna mer kalorier än vad du stoppar i dig, dvs. vara på underskott. Men det är väldigt viktigt att du inte äter för lite, det leder till att när du gått ned det du vill, börjar äta mer och då går upp i vikt igen eller så fortsätter du på samma spår och går ned alldeles för mycket. Det kommer också innebära att du är mycket tröttare. Rekomenderat underskott när man vill gå ned i vikt är max 500kcal mindre/dag. Genomsnittet av en kvinnas kaloriintag/dag är ca 2000, så med -500kcal blir det 1500kcal/dag. Även i viloläge förbränner du energi, eftersom att organ i din kropp arbetar och därför är det viktigt att du inte överstiger denna gräns. 
 
Rör på dig. Varesig du tränar eller inte, rör på dig. Välj att gå istället för att ta bussen eller bilen. Välj att ta en kvällspromenad istället för att sitta i soffan och zappa mellan kanalerna utan att egentligen veta vad du vill titta på. Välj att gå upp 30 minuter tidigare för att ta en promenad innan frukost.  Val som ←↑ kan leda till väldigt bra resultat. 
 
Ät. Att äta är viktigt, speciellt när man vill gå ned i vikt. Ät bra mat, helst utan söningsmedel, konserveringsmedel osv. det är bättre att äta små måtider med 2-3 timmars mellan rum än att äta 3 stora portioner om dagen. Då håller sig ditt blodsocker stabilt, du är mätt hela tiden och ämnesomsättningen ökar eftersom att den hela tiden håller igång - förbränner även då mer.
 
Långsamt. Om du äter långsamt känner du lättare om du är mätt eller inte. Ät tills du inte är hungrig längre men ändå inte är för mätt.
 
Vatten. Det har ni inte hört förut va? Drick mycket vatten, runt 2L om dagen, mer om du tränar. Det ökar b.la ämnesomsättningen men även prestationen under träning.
 
Byt ut. Byt ut Vit pasta, vitt bröd, godis, glass, kakor, produkter med hög fett halt till fullkorns pasta, fullkorns/råris, mörkt bröd eller knäckebröd, kvarg, torkad fruk och produkter med lägre fett halt.
 
Sov. Att sova runt 8 timmar/natt hjälper kroppen att återhämta sig och du orkar röra dig mer, vilket leder till att du förbreänner mer. 
 
Att ha hemma. Åk inte till affären och handla när du är hungrig, köp bra saker som du förvarar i kylen, frysen eller skåpen. Har du bra mat hemma så kommer du helt enkelt att äta bra mat. 
 
Grönsaker. Det finns vitaminer, mineraler och kolhydrater i grönsaker. Fyll halva tallriken med grönsaker och börja med grösakerna vid en måltid för att fylla matsäcken, då blir du mätt "snabbare" och kaloriintagen sjunker.
 
Träning. Hitta en träningsform som du gillar. Gillar du att dansa? gå på t.ex zumba-pass eller om du inte riktigt känner för att dansa bland folk, köp en skiva med zumpa-pass eller sök på youtube. Gillar du att gå? Gå på långa pw eller i intervaller. Samma sak med löpning. Det är också viktigt att variera dig, dels för att inte bli uttråkad men också för att kroppen vänjer sig om du kör samma sak hela tiden och du förbättrar dig inte då.


Jättebra inlägg Emilja :)

Svar: Tack :D
Emilija Romaite

2014-06-24 // 00:13:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback