- Lussebullar - ett hälsosammare alternativ

Ville så gärna ha lussebullar, så googlade efter hälsosammare alternativ häromdagen och hittade ett recept som jag trodde skulle fungera, vilket det gjorde också, de blev verkligen goda! Det är ju ändå bara två dagar kvar till Jul nu, så varför inte passa på? Jag hittade receptet HÄR!
Det du behöver är:
  • 75g smör
  • 2,5dl mjölk
  • 1/2 pkt jäst
  • 1/2=ca 125g burk kesella
  • 0,5g saffran (ett pkt)
  • nästan en hel dl stevia (lchf socker)
  • en nypa salt
  • ca 5dl mandelmjöl
  • ca 5dl dinkelmjöl
  • russin att garnera med
  • ett vispat ägg till pensling
Hur gör du?

1. Smula ner jästen(25g) i en bunke, blanda 1 dl Stevia(sockret) och saltet med jästen tills jästen blir flytande.
2. Smält smöret(75g) och häll i mjölken(2,5dl) samt saffranet.
3. När smörblandningen är ca 37grader häller du ned det i jästen.
4. Ha i kesellan (ca 125g) och sedan 5 dl mandelmjölet samt 5 dl dinkelmjölet. Du kan spara ca 1/2 dl av mjölen till knådandet efter att de jäst.
5. Knåda så att degen släpper från bunkens kanter, täck över bunken och låt det jäsa i 1 timma-1,5 timma.
 
6. Knåda degen på ett mjölat bord dela upp den i 16 bitar och forma sedan dessa bitar till lussekatter och lägg upp dem på en plåt.
7. Gradera med russin om du vill det, ingen förutom pappa gillar russin hos oss så jag hade lite pärlsocker på istället.
8. Låt bullarna jäsa i ca 30-35 minuter, sätt på ugnen på 225-250 grader och vispa ett ägg under tiden.
9. Pänsla på det uppvispade ägget.
10. ställ in plåten i ugnen i 5-8 minuter, titta till den ibland så att de inte blir brända.
Ta ut den och sedan kan du njuta av lussebullarna tillsammans med familjen eller vänner med ett stort glas kall mjölk eller en stor kopp varm te.
 


Åh, mumma, ser supergoda ut!

2013-12-25 // 10:51:05
» Viccy

Fiffigt! ;)

2013-12-25 // 10:56:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback